Cambodia 18

children-cambodia

Cambodia 2018

Fra d. 5. januar 2018 drager 11 frivillige vietnamesiske unge katolikker mod Cambodia på en velgørenhedsrejse, til en lille fattig landsby nær Phnom Penh. De 11 vietnamesiske unge, har hver især forskellige kompetencer, som bruges under rejsen. Rejsens formål er at hjælpe lokalbefolkningen med undervisning i engelsk, lægetjek, synstest – derudover udlevering af medicin, udstyr til tandpleje, briller og mad. Ud over dette vil der under turen blive bygget nye huse til landsbyen.

Der har været en del donationerne til turen, heriblandt en del medicin og pleje, tandpasta, tandbørster og tandtråd. Der har i løbet af de sidste par måneder været stor opbakning fra de frivillige, privatpersoner og menigheder rundt omkring i Danmark, hvor der i alt er blevet samlet næsten 140.000 kr.

Vi takker for ethvert bidrag til projektet og lover at bringe hele beløbet til de fattige i Cambodia. På siden her under rejsen vil vi løbende skrive om vores oplevelser og hvad pengene bliver brugt til.

Inden turen

Cambodia teamet 18 til møde i København.

Her ser i en del af Cambodia-18 Teamet til møde i København inden turen

Vietnam

Dag 1 – Ankomst til Vietnam

Efter en lang flyvetur er vi alle ankommet sikkert til Vietnam. Vi tilbringer 1 dag her, inden vi tager videre til Cambodia. Vi hygger alle på hver sin måde. Nogen tager ud og besøger familie, mens andre er ude og få noget lokalt mad.

cam 1

Chi besøger familie. Her ser i hende kigge på billeder sammen med sin mormor.

cam 10

Martin hygger med familien, men får også taget et billede.

26655356_611647165833836_1024103518_o

Simon’s farmor og fætter er glade for at se ham, samt klar til at give nogle gode livsråd :)

cam 12

Jimmy udnytter tiden fuldt ud i Vietnam. Han er taget på udflugt i zoo med hans familie.

cam 3

Nogle af os er også ude og prøve noget lokalt mad.

cam 6

Vi mødtes dog til fællesspisning om aften, hvor vi fik slappet af inden turen til Cambodia.

Dag 2 – Vietnam + ankomst til Cambodia

Om søndagen tog vi i kirke, da vi først skulle rejse til Cambodia kl 17:30. Vi ankom i Cambodia sent om aften.

cam 11

Folk er lidt trætte, men er alligevel friske nok til at tage i kirke på trods af jetlag. Chi’s kusine tog også med i kirke

IMG_0028
IMG_0029

Malin og Uyen står her udenfor “Notre-Dame Cathedral Basilica of Saigon”

IMG_0034

Simon og Dat ankommer til Ho Chi Minh Lufthavn.

IMG_0036

Minh fik sig lige en bubbletea med på vejen

IMG_0037

Peter havde lige vænnet sig til air condition i bilen.

IMG_0038

Chi ankom sammen med Peter.

IMG_0047.jpg v2

Vi står i kø for at checke vores baggage ind til Cambodia

IMG_0051.jpg v2

Martin er ikke begejstret for at vores fly er forsinket

IMG_0062

Vi er lige ankommet til Phnom Penhs lufthavn

IMG_0076.jpg v2

Simon og Minh er glade for at være ankommet sikkert til Cambodia. Her står de udenfor Phnom Penhs lufthavn

Vi skulle alle tage en “tuk-tuk” for at komme ud til La Salle skole, da den ligger en times kørsel væk fra lufthavnen. På turen fik vi set lidt af byen, og vi krysede også floden for at komme over til landsbyen, hvor skolen ligger.

IMG_0100

Peter og Minh har sat sig godt til rette i deres tuk-tuk

IMG_0089

Uyen og Malin i deres tuk-tuk

IMG_0101.jpg v2

De lokale er rigtige gode til at transportere varer effektivt

IMG_0194

Vi ankom sent om aften og fik spist aftensmad. Herefter bad vi aftenbøn og holdte et møde for planerne i morgen, hvor vi ville begynde vores arbejde

Dag 3 – Undervisning

Dagen efter ankomsten delte vi os op i vores forskellige grupper. Lægeteamet tog ud og købte medicin fra morgenstunden af. Lærerteamet fordelte sig ud i 4 forskellige børnehaveklasser, hvor børnene kun er 5 år. De hjalp de lokale lærere og fulgte med i undervisningen. Lærerteamet er ikke begyndt på deres egen undervisning, da børnene i landsbyen ikke er vant til, at der er undervisning om vinteren, men kun om sommeren. Børnene går i skole fra 7:30, hvor de starter med morgengymnastik, hvorefter der er timer fra 8:00-11:00.

IMG_0339

Børnene står i rækker til morgensamlingen

IMG_0353

Det er en af de dygtige elever, der hver gang styrer morgengymnastikken

IMG_0410

Minh og Malin er med til at hjælpe til i en af klasserne. De ældre elever kommer først i eftermiddag, hvor lærerholdet styrer det helt selv.

Lægeteamet

IMG_0444

Her er lægeteamet. De har i løbet af dagen fået ryddet op, gjort en klinik klar og fyldt et skab op med medicin. Landsbyens befolkning har mulighed for at få checket blodsukker, blodtryk, syntest og en konsultation. Nogen af pengene fra donationerne går til medicin, briller og gråstær operationer.

cam 15

Allan, Simon, Jimmy og Martin har brugt dagen på at rydde op i det gamle medicinskab. De skulle smide noget gammelt medicin ud. Der var medicin der udløb i 2004

cam 13

Efterfølgende tog Chi, Martin og Jimmy ud for at købe medicin.

cam 16

Jimmy øver sig på at checke blodsukker på Frère Duc

IMG_0272

Frère Duc er en af de 2 brødre der styrer stedet. Det er ham, som laver mad til os hver dag. Han laver også mad til de 100 børn ovre fra skolen hver dag sammen med en medarbejder.

IMG_0203

Kl 11 mødes børnene ovre hos Lasal huset til et fællesmåltid.

IMG_0208.jpg v2

Uyen har fundet sine moderinstinkter frem og hjælper med at skænke op for børnene

IMG_0240
IMG_0235

Børnene er godt opdraget og hjælper hinanden med at rydde op. De er kun 5 år gamle

Efter måltidet får børnene lidt tid til at se tv, imens lærerne spiser sammen med os. De har Siesta fra 12-14 hver dag. Siesta er hviletiden her, hvor der er mulighed for at sove.

Børnenes undervisning fortsætter fra 14-16, hvor de så tager hjem.

Dag 3 har været meget rolig og vellykket for lærerteamet, selvom det er første dag. Det har været lidt kaotisk, men vi begyndte så småt, som undervisningen skred frem, at komme lidt bedre ind i rytmen.

Dag 4

De forskellige grupper er stille og roligt begyndt at komme i god rytme med deres arbejde. Vi står op kl 5 om morgen hver dag, for at tage til morgenbøn kl 5:15. I løbet af dagen fik vi købt cykler og besøgt den bydel af landsbyen, hvor byggeholdet skal bygge 3 huse og reparere 7.

IMG_0497
cykel 1

Allan, Dat, Minh og Simon har været ude og skaffe cykler til os, så vi har mulighed for transport i landsbyen. De skulle selv montere pedaler og kurv

bygge 2
bygge 3
bygge 1

Senere tog vi ud og fik set på de huse, som vi skulle reparere.

Allan er den ansvarlige for byggeholdet.

Dag 5

Dag 5 har været en ganske almindelig arbejdsdag. Der bliver dog skabt venskaber i trin med, at vi arbejder og møder folk igen og igen.

IMG_0664
IMG_0706
IMG_0609

Lærerteamet rengøre lige et ekstra klasselokale, da nogle af lokalerne ikke har været i brug siden sommer.

IMG_0329
26755734_1726164274101797_1210087276_n

Vi vasker vores eget tøj i hånden, så vi kan prøve at indleve os i kulturen her.

IMG_0692

Der bliver spillet bold med de lokale efter vores arbejdsdag. De venter på, at vi er færdige med vores arbejde for dagen, så vi kan spille Danmark mod Cambodia

Lægeholdet

Lægeholdet har haft rigtig travlt i løbet af de her dage. De har haft en masse patienter, givet medicin ud, taget synstest og fået købt briller til nogle af dem. Der er også patienter, som fik diagnoseret gråstær, som vi så tog med ud for at få opereret.

IMG_0623

Jimmy tager sig af “mini-Jimmy”, inden han skal ind til konsultation

Læge 3
IMG_0625
læge 7
IMG_0414
IMG_0416
IMG_0426

Brille-teamet har også travlt. Allan og Simon får taget nogle synstester med hjælp af en ekspert

IMG_0759
IMG_0851
IMG_0855

Vi fik samlet de patienter, som skulle have briller og opereres i tuk-tukker og kørt dem til en optiker.

læge 5
Læge 4

Operationerne af gråstær tager sin tid, derfor har vi sørget for, at de får lidt mad. De er utrolige taknemlig for den hjælp, som vi tilbyder. Det har kun været muligt takket været jeres donationer og støtte.

Det koster 150 USD, for at få fikset et øje.

Dag 6

Dag 6 har været en travl dag for læge- og brilleholdet. De har brugt det meste af dagen på at købe medicin og tage patienter til en optiker.

IMG_0739
IMG_0796

Hver gang læge- og brilleholdet skal ind og købe medicin eller tage patienterne til et behandlingssted, så skal man krydse floden til Phnom Penh

IMG_0929.jpg v2
IMG_0880
IMG_0889
IMG_0919

Tidligt om morgen tog Simon, Allan, Dat og Chi tog til en optiker i indre Phnom Penh med patienterne, da der ikke er mulighed for det i landsbyen, som vi bor i.

IMG_0937

På trods af alt arbejdet er der tid til at fjolle og hygge

Dag 7

Dag 7 er dagen, hvor byggeholdet påbegyndte deres arbejde. De hjalp med at rive 2 huse ned, hvorefter de hjalp med at bygge det fra bunden af.
I mellemtiden besøgte nogle fra lærerholdet deres elever for at skabe et tættere bånd.

byg 3
byg 2
byg 4
byg 5

Allan, Kim og Minh arbejdede fra morgenstunden indtil formiddag, hvor Minh skulle tilbage og undervise. Dat kom og hjalp til i stedet for Minh.

De er i færd med at rive et af husene ned, inden de begynder at bygge et nyt.

IMG_0989
IMG_0987
IMG_0985
IMG_0997

Uyen, Malin, Dat og Peter besøgte nogle af deres elever, som kunne vietnamesisk. De blev inviteret ind i deres huse og lærte hinanden bedre at kende. Børnene og deres forældre fortalte dem historier om deres liv, dermed fik de et indblik i deres liv.

Tanker fra Cambodia: Dat

IMG_0706

“Da jeg tilmeldte mig til turen forventede jeg, at jeg ville gøre en forskel for nogle. Jeg forventede ikke, at de personer jeg ville møde, ville give et så stort indtryk på mig, som de har gjort.

Hver morgen bliver man mødt med smil, krammer og high-five’s af børnene. Det får de trætte morgener til at være det hele værd. Ved de friske morgener ønsker man, at der var flere morgener, man kunne vågne op til. Det er virkelig en fryd at undervise børnene. Selvom der er en sprogbarriere, får vi det til at fungere. Både de store og små viser interesse i at lære. Det gør undervisningen sjov, og motiverer mig til at yde mit bedste.

Jeg ville ikke have noget imod at få nogle flere myggestik og koge i heden. Hvis det betød, at jeg kunne blive her længere”
– Dat

“Mini Trai”

Om lørdagen havde vi inviteret vores elever om eftermiddagen, samt en stor flok børn og unge fra bydelen, hvor vi bygger huse. Her havde vi forberedt en masse små aktiviteter, såsom stafet, fodbold, musikalske lege og advanced kryds og bolle i Thanh Nien stil, således at vi havde en “mini trai”. En af søstrene der hjælper til i bydelen, hvor vi hjælper, havde taget nogle unge med, som var med til at organiser og styre børnene. Vi var omkring 100 børn. Vi sluttede aften af med et aftenmåltid.

IMG_1061
IMG_1065
IMG_1067
IMG_1275

Børnene fik ansigtsmaling, der markerede det hold, som de var på.

IMG_1262
IMG_1125
IMG_1132
IMG_1135
IMG_1137
IMG_1138
IMG_1078

Der blev blandt andet leget stoledans og limbo i de musikalske lege

IMG_1251
IMG_1155
IMG_1152
IMG_1073

Minh og Simon stod for stafetlegene. De var også kreative med ansigtsmalingen

IMG_1196
IMG_1327
IMG_1335

Vi sluttede aftenen af med gruppebilleder. Først et med alle børnene og bagefter med lederne, som hjalp os.

Søndag

Vi tog alle til den lokale kirke søndag morgen kl. 8:30. Senere på dagen tog vi ud til en anden bydel, hvor det tog os en time at køre i en stor vogn. Her delte vi hæfter, blyanter, tandbørster, tandpasta og tandtråd, som vi var så heldige at få doneret af et dentaldepot fra Svendborg, til de små børn. Vi fik også underholdt dem med en masse lege, hvor det så sluttede af med en dukkert i Mekong floden.

kirke søndag
1235
123
IMG_1382
IMG_1421
IMG_1417

Børnene var blevet informeret om at mødes med os ved kirken. Her var vi det meste af dagen.

IMG_1440
IMG_1491
IMG_1493
IMG_1479
IMG_1477
IMG_1481
IMG_1484
IMG_1538

Børnene var blevet informeret om at mødes med os ved kirken. Her var vi det meste af dagen.

svøm
fkpadoskfapos
IMG_1573

Børnene i landsbyen er ikke vant til at få besøg. Derfor var det noget helt specielt for børnene, det at vi var der. Da vi skulle hjemad, så hoppede børnene med på vognen, indtil vi nåede enden af deres landsby, hvor de så vinkede farvel.

Tanker fra Cambodia: Chi

svøm 3
vøm 2

“I dag har vi badet med børnene i Mekongfloden og vi har leget med dem. Deres smil, grin og den glæde de udstråler er ubeskrivelig. Vi gav dem tandbørster og lærte dem vigtigheden af mundhygiejne. De fik hæfter og blyanter som gave, vi opfordrede dem til at gøre sig umage i skolen, så de en dag kan få sig en god uddannelse.
En pige fortalte at hendes drøm er at komme ud og flyve og opleve verden. Hun opholder sig kun i sin lille landsby, får sjældent lov til at opleve andet.
Det gør ondt at vide, at for nogle børn, vil deres liv blot udformes i denne landsby uden mulighed for at opleve andet. De får aldrig lov til at pakke en kuffert, de får aldrig lov til at vinke farvel i en lufthavn, de kommer aldrig til at se hvor smuk verden også er, uden for Cambodias grænser.

Børnene har givet vores team en rigtig god dag, inkl en dukkert i Mekongfloden på den mest autentiske måde!”
-Chi Le

Det daglige brød

“Det daglige brød” er navnet for den hjælp, som vi yder, hvor vi deler mad ud til fattige familier. Hver familie fik en portion bestående af en pose ris (20 kg), en kasse nudler, en fl. soya og olie. Vi tog ud og delte mad ud i 3 forskellige landsbyer.

IMG_1633
IMG_1643
IMG_1656
IMG_1672

Vi havde et system, hvor en af os tog imod en kupon, som var blevet delt ud til hver familie, hvorefter de friske unge fyrer så hjalp de gamle og børnene med at bære posen med ris med hjem til dem.

IMG_1693
IMG_1748
IMG_1720
IMG_2065
IMG_2056
123

Jimmy’s fødselsdag

Selvom Jimmy havde fødselsdag, så valgte han at fejre den her i Cambodia. Han ville nemlig gerne være med til at gøre en forskel på bekostning af hans ene dag på året. Vi sørgede selvfølgelig for at holde en lille fest med kage til ham, og inviterede de unge, som kom og hjalp os med vores “mini trai”

IMG_1781
IMG_1856
IMG_1890.jpg v2
v2 kage
v2
IMG_1909

Skriv til os

Skriv endelig til os, hvis du har spørgsmål. Vi svarer hurtigt :)

Sending

2018 Thanh Niên DK

Log in with your credentials

Forgot your details?